Estupa de Boudhanath a Nepal amb les banderes d'oració tibetanes


Qui hagi estat alguna vegada per l’Himàlaia reconeixerà fàcilment la típica imatge de les banderes de colors onejant al vent, al capdamunt de monestirs i estupes, així com als cims de les muntanyes nevades.
Són les anomenades banderes d’oració tibetanes, o banderes de pregàries.
Retalls de tela de 5 colors diferents que tenen impresos mantres, símbols i sutres, i que s'utilitzen per promoure la bona fortuna, la compassió i l'harmonia.


El seu origen es remunta a l’època pre-budista del Tibet, durant l’existència de la tradició animista Bön, i feien referència als elements presents a la natura.
Quan el budisme va arribar al Tibet de la mà de Padmasambhava, s’hi van escriure les diferents pregàries i mantres, així com representacions de les diferents deïtats budistes.

Un mantra és una oració de diverses síl·labes i sons que es correspon amb un aspecte concret de la il·luminació. A més de ser recitat, un mantra es pot deixar escrit i produirà el mateix efecte positiu que si es pronunciés.

Actualment les més utilitzades són les que es pengen en posició horitzontal i fan referència a Lung-Tha (el cavall del vent). Hi apareix un cavall, que al seu llom hi porta tres joies en flames que simbolitzen a Buda, al Dharma i a la Shanga, tot rodejat de mantres, sutres i pregàries.
D'aquesta manera, es diu que quan el vent agita les banderes, el cavall Lung-Tha reparteix els seus beneficis i la bona fortuna a tots els éssers vius.

També hi ha banderes verticals, anomenades darchor, que s'enlairen amb l'ajuda d'un màstil.Bandera d'oració tibetana vertical
Els seus 5 colors representen els 5 elements de la natura i alhora les 5 famílies de Buda (que personifiquen les cinc savieses necessàries per alliberar-nos dels cinc verins que impedeixen el nostre progrés espiritual).

El seu ordre i element corresponent és:

·         Blau – Espai

·         Blanc – Aigua

·         Vermell – Foc

·         Verd – Vent / Aire

·         Groc - Terra

Banderes d'oració tibetanes a l'Himàlaia

Es troben a les parts elevades de monestirs i estupes, als cims o punts de pas d’alçada de les muntanyes de la serralada de l’Himàlaia, o bé als terrats i finestres exteriors de les cases particulars. L’important és que estiguin situades en llocs elevats perquè no toquin a terra i en espais oberts on el vent les pugui agitar per així expandir els mantres i pregàries.
En desgastar-se o trencar-se amb el pas del temps, recorden que la vida és perible i tot reneix, transmuta i evoluciona. I han de ser canviades com a símbol d’inici d’un nou cicle vital. En cas de retirar les banderes antigues, aquestes han de ser incinerades com a símbol de respecte.

Hi ha diferents dates auspicioses al llarg de l’any per renovar les banderes, però la principal és durant la celebració del Losar, l’any nou tibetà (lluna plena del mes de Febrer).

A Himalayan Paradise t’oferim banderes d’oració de diferents materials, mides i dissenys: les banderes tradicionals de Lung-Tha, les banderes verticals darchor, les banderes dedicades a Chenrezig o Tara Verda, banderes amb els 8 símbols auspiciosos i banderes amb els símbols dels 7 chakres.


Cel cobert de banderes d'oració tibetanes

Comparteix aquesta publicació

Productes relacionats

comentaris (0)

No hi ha comentaris en aquest moment