Els bols tibetans són objectes rituals budistes emprats com a instruments musicals, i que es caracteritzen tant pel seu potent so, com per la seva profunda i penetrant vibració.

Els seus orígens es remunten a la zona del Tibet, quan imperava la tradició xamànica Bön abans de l’arribada del budisme, i va ser més tard que aquesta religió els va adoptar com a estris rituals. En els seus inicis tenia múltiples usos, i a més de les seves funcions sonores, servien com a recipient i plat pel menjar i les ofrenes. Actualment s’utilitzen en temples i monestirs budistes d’arreu del món per meditar i com a instrument musical per les cerimònies i ritus.


Des de fa segles, són emprats per contribuir a la concentració i relaxació de la ment i el cos a través del seu so, ajudant a la consecució d'estats meditatius. També són molt conegudes les seves funcions terapèutiques i/o sanadores, ja que les seves vibracions harmonitzades són molt beneficioses per a la salut degut a que generen estats de calma, harmonia i benestar.

Gràcies a les seves qualitats i virtuts, en l’actualitat el seu ús ha estat adoptat per practicants de iogameditaciómindulness, i professionals d’altres disciplines que requereixen un estat de relaxació.

Les capacitats sonores i vibracionals de cada bol tibetà varien en funció de l'aliatge dels metalls (especialment de la proporció de bronze), del tamany, del gruix, de la forma i de l'obertura i caixa de ressonància.

Existeixen diferents tipus de bols tibetans, en funció dels materials emprats i del procés d’el·laboració. Originalment estaven fets amb una aliatge de 7 metalls (i fins i tot 12), d'acord amb el número de planetes que llavors es coneixien, i sempre estaven fets a mà. Els metalls emprats eren or, plata, mercuri, plom, ferro i bronze (coure i estany).
En l’actualitat en podem trobar amb diferents aliatges de metall, i poden estar fets amb l’ajuda d’un torn, o bé a mà seguint la forma tradicional, és a dir amb un motlle per donar la forma bàsica i després picats amb martell fins aconseguir el so desitjat.
Avui en dia, en la composició de la majoria dels bols tibetans picats a mà, predomina l'anomenat “bronze de campana”, un tipus de bronze especial que conté un percentatge més elevat d'estany que el bronze normal en la seva composició, i que produeix un so més profund, més nét i més agradable. La resta de metalls hi són en proporcions testimonials.
En la composició de la majoria dels bols tibetans tornejats hi predomina el bronze i el llautó, que és una barreja de coure i zinc, i tot i tenir un bon rendiment sonor i vibracional, produeixen un so més “enllaunat” i curt, i una vibració no tan prolongada com els bols tibetans artesanals.

Himalayan Paradise treballem amb 3 tipus de bols tibetans, tots fets a Nepal, i importats de manera directa i personal: bols tibetans fets amb torn (tornejats), bols tibetans de 7 metalls artesanals (fets a mà) i bols tibetans de 7 metalls d’alta qualitat artesanals (fets a mà). A més, disposem de diferents complements per bols tibetans (baquetes, coixins i suports, fundes,...)

Tots els nostres bols tibetans han estat seleccionats personalment per la seva qualitat sonora i vibracional en els diferents tallers de Nepal pel nostre equip amb 10 anys d'experiència.

ELS BOLS TIBETANS TORNEJATS

Els bols tibetans fets amb tornes caracteritzen per la predominança del so sobre la vibració, i la seva facilitat d’ús.
Indicats per a tot tipus de treball amb el so i/o teràpia sonora (relaxacions, meditacions, sessions de ioga, etc.), són ideals per a la iniciació en la pràctica amb bols tibetans, ja que el seu contorn llis fa molt fàcil lliscar la baqueta per sobre. El seu so clar i potent es torna més greu a mida que augmenta el tamany del bol.
Estan fets d’un aliatge de metalls on hi predomina el llautó i el bronze, i estan modelats i polits amb l’ajuda d’un torn mecànic que els hi dona la forma simètrica i el so característic.

Himalayan Paradise tenim diferents tipus de bols tibetans tornejats que es diferencien per la seva mida i el seu acabat.

-        Bols tibetans tornejats llisos.

-        Bols tibetans tornejats daurats.

-        Bols tibetans tornejats colpejats amb acabat artesà.

-        Bols tibetans tornejats decorats amb motius budistes.

Bols tibetans tornejats | HImalayan Paradise

ELS BOLS TIBETANS DE 7 METALLS ARTESANALS

Els bols tibetans de 7 metalls fets a mà es caracteritzen per l'equilibri entre so i vibració.

El seu potent so ric en harmònics, i la seva profunda i llarga vibració fa que siguin ideals per a la iniciació en la pràctica de la teràpia sonora i vibracional amb bols tibetans.

Estan fets d’un aliatge de 7 metalls: or, plata, mercuri, plom, ferro i bronze (coure i estany), en el qual predomina l'anomenat “bronze de campana”, un tipus de bronze especial que conté un percentatge més elevat d'estany que el bronze normal en la seva composició, i que produeix un so més profund, més nét i més agradable. La resta de metalls hi són en proporcions testimonials. Un cop l'aliatge de metalls és al motlle, són desemmotllats i treballats pels artesans, que els van picant amb martell, fins que aconsegueixen la forma i el so desitjat.

Himalayan Paradise oferim els bols tibetans de 7 metalls artesanals segons rangs de pes, des dels 150 grams fins a més de 2 kg, i segons el seu disseny, llis natural o gravat amb motius budistes.

 

Bols tibetans artesanals | Himalayan Paradise

ELS BOLS TIBETANS DE 7 METALLS ARTESANALS D’ALTA QUALITAT

Els bols tibetans de 7 metalls fets a mà d’alta qualitat es caracteritzem per una gran predominança de la vibració sobre el so. Emet un so greu, potent i ric en harmònics, i una vibració que destaca per la seva potència, profunditat i durada.

Estan indicats per a tot tipus de treball amb el so (relaxacions, meditacions, sessions de ioga, etc.) i especialment amb la vibració, i recomanats per a un treball de caire professional amb bols tibetans. Una garantia d'aquest fet és que són els emprats per Peter Hess, gurú occidental de la teràpia vibracional amb bols tibetans.

Provenen de la ciutat de Bhaktapur, i estan realitzats per una cooperativa gestionada sota els principis del comerç just. Estan fets amb un aliatge de 7 metalls: or, plata, mercuri, plom, ferro i bronze (coure i estany), en el qual predomina l'anomenat “bronze de campana”, un tipus de bronze especial que conté un percentatge més elevat d'estany que el bronze normal en la seva composició, i que produeix un so més profund, més nét i més agradable. La resta de metalls hi són en proporcions testimonials. A més, en aquest aliatge s’hi introdueix un tros de bol tibetà antic, ja que l’artesà que els fa creu que la saviesa del bol antic es transmet al nou. Un cop l'aliatge de metalls és al motlle, són desemmotllats i treballats pels artesans, que els van picant amb martell, fins que aconsegueixen la forma i el so desitjat. En aquest cas, el nombre d’hores dedicades a la realització d'un bol tibetà és aproximadament el doble que les dedicades als bols normals de 7 metalls.

Himalayan Paradise tenim diferents models de bols tibetans de 7 metalls artesanals d'alta qualitat en funció del seu tamany i pes.

Bols tibetans artesanals d'alta qualitat | Himalayan Paradise

COMPLEMENTS BOLS TIBETANS

Existeixen diferents accessoris que completaran la teva experiència amb els bols tibetans.

Les baquetes o “pals” de fusta són els elements amb els que colpegem o friccionem els bols. N'existeixen de diferents tamanys i de diferents dissenys i tipus de fusta.

La baqueta llisa de fusta facilita la tasca de fer sonar el bol tibetà, però per contra el so que s'obté no és tan “nét” com amb les folrades, ja que fricciona directament la fusta i el metall. A més, la vibració obtinguda és menor. Indicada per la fase d’iniciació i per als bols tibetans petits.

Amb la baqueta folrada s'aconsegueix un so més clar i greu. I permet extreure tota la vibració del bol. Però per contra, és una mica més difícil d'aplicar, especialment als bols de tamany més petit.

La baqueta de colpeix és ideal pels bols grans, aquells amb una major caixa de ressonància; i també pels gongs.

 

Els coixins són els suports sobre els que reposa el bol. Les seves raons són tant rituals (el bol tibetà és un objecte sagrat i és recomanable elevar-lo respecte de la resta d'objectes amb els que comparteix superfície), com pràctiques (es pot fer sonar sobre el coixí per no haver de sostenir-lo a la mà durant tota la sessió).

Existeixen diferents tipus de coixins, i n'hi ha per tots els tamanys.
Els coixins en forma de “donut” són els més coneguts i utilitzats. Són senzills, pràctics i compleixen la seva funció a la perfecció.

Els coixins quadrats resulten més vistosos i fan ressaltar al bol, però no són tant estables com els anteriors.

 

Les fundes i bosses de transport resulten molt útils quan volem moure'ns amb els nostres bols, i a més ofereixen un plus de protecció, ja que tenen la base encoixinada.

 

Els llibres et serviran per ampliar els teus coneixements sobre els bols tibetans i les seves funcions, mitjançant la lectura de reputats autors especialitzats en el camp del so, la vibració i les freqüències.

I amb els CD's de música disfrutaràs de sessions gravades amb bols tibetans (i en ocasions també acompanyats d'altres instruments, que et serviran per relaxar-te o meditar.

Comparteix aquesta publicació

Productes relacionats

comentaris (0)

No hi ha comentaris en aquest moment